Zagorci naoružani do zuba – evo koliko su oružja dragovoljno predali u akciji „manje oružja, manje tragedija”

Modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija” , odnosno dosadašnji rezultati akcije na području koje pokriva PU krapinsko-zagorska, bile su teme današnje konferencije za medije održane u sjedištu Uprave u Zaboku.

Željko Lež, policijski službenik za prevenciju podsjetio je da je cilj kampanje da joj se odazove što više građana.
-Slogan i poruka koju želimo poslati je spriječimo tragediju, budimo odgovorni prema sebi i bližnjima. Policija već više od 13 godina provodi kampanju Manje oružja, manje tragedija kojim se građani pozivaju da vrate oružje bez sankcija. To je kampanja u sredstvu sprečavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih oblika ubojitih sredstava, ali i samog senzibiliziranja javnosti kako bi se građane upozorilo na opasnost zlouporabe oružja. Time potičemo građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja bez sankcija – rekao je Lež.

Aktivnosti u provedbi ove kampanje uključuju razne interaktivne radionice i edukacije namijenjene osobama za koje postoji veći rizik da će možda doći u kontakt sa zaostalim oružjem.
-Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. prosinca, pod motom „Imamo pravo na život” najavljena je provedba modernizacije kampanje Manje oružja manje tragedija. Sama kampanja sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta jačanja kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koje mogu ugroziti sigurnost, te naravno borbu protiv terorizma – kazao je.

Darko Krušlin podsjetio je da za dragovoljnu predaju oružja nema sankcija te iznio zanimljive podatke.
-Na području PU krapinsko-zagorske u proteklih desetak godina građani su dragovoljno predali ukupno 74 komada automatskog vatrenog oružja, 118 komada vatrenog oružja za koje je potrebno odobrenje, 515 minsko-eksplozivnih sredstava, 17,8 kilograma eksploziva, 51.612 komada streljiva i 64 komada ostalog oružja – rekao je Krušlin.

Dodao je i podatke za prošlu godinu:
-U 2020. godini, a u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija”, u 42 slučaja predaje građani su dragovoljno predali 24 komada vatrenog oružja, 30 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 2.629 komada raznog streljiva, kilogram eksploziva i 5 komada ostalog oružja.

Željko Hlupić, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji radi na terenu na preuzimanju oružja koje građani dragovoljno predaju, dao je nekoliko korisnih savjeta građanima

-Apeliram na građane da ne donose sami eksplozivna sredstva i oružje u policijske postaje, nego da nazovu na broj 192 pa će na njihovu kućnu adresu doći policijski službenik protueksplozijske zaštite. Na taj način ćemo spriječiti neželjene posljedice, kao što je ozljeđivanje. Apeliram na građane i da ne ostavljaju u prirodi, odnosno da ne bacaju u smeće oružje i eksplozivna sredstva jer se na taj način ugrožavaju ostali ljudi, odnosno osobe koje rade na sortiranju tog smeća. Ove smo godine imali već dva slučaja pronalaska eksplozivnih sredstava u smeću, što su nam dojavili iz tvrtke koja se bavi odvozom smeća – rekao je Hlupić i poručio:

-Najbolje je i najsigurnije pozvati policiju na 192 i na vašu će adresu doći policijski službenici i izdati potvrdu za preuzeto oružje ili eksplozivne naprave, a anonimnost je zajamčena.

Novinare je zanimalo koliko je još ilegalnog oružja u posjedu građani, a odgovor baš i ne ohrabruje. Naime, istaknuto je da je, prema procjeni policije, riječ o značajnoj količini oružja, a njihovom uporabom dolazi do brojnih kaznenih djela i tragičnih događanja, kako u Hrvatskoj, tako i na području KZŽ.
Ipak, zahvaljujući kampanji većina građani se i dalje uključuje u akciju i dragovoljno predaje oružje. Stoga su u policiji sigurni da će u tom dijelu postići svoj cilj – manje oružja, manje tragedija!

Originalni članak pogledajte ovdje