Manje oružja manje tragedija

Prikupljeno oružje

U proteklih desetak godina u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali više od 3.800 kg eksploziva, 4.200.000 komada streljiva, 3.600 komada automatskog i 6.000 komada dozvoljenog oružja, te 300.000 komada rasprskavajućeg oružja.

Pitanje oružja uređeno je Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana, te njime razvrstano u 4 kategorije: oružje kategorije A ili zabranjeno vatreno oružje, oružje kategorije B ili vatreno oružje za koje je potrebno odobrenje, oružje kategorije C ili vatreno oružje i oružje koje je potrebno prijaviti i oružje kategorije D ili oružje za koje nije potrebna prijava.

„Prema Zakonu, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je dopuštena bez ikakvih sankcija! Ova odredba obuhvaća različite kategorije oružja, uključujući vatreno oružje, sve vrste streljiva, eksplozive i ostale vrste oružja.“

Provedba kampanje

Cilj

Potaknuti građane da izbace oružje iz svoga doma kako bi dom mogao disati sigurno i sretno.

Slogan

Učinite svoje okruženje sigurnim.

Akcija

Oružje se može predati u bilo koje vrijeme, a osoba koja se dragovoljno odluči predati oružje neće biti podvrgnuta kaznenom niti prekršajnom postupku.

Dragovoljna predaja

Pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji bez sankcija.

Dragovoljna predaja oružja odnosi se na sve vrste ilegalnog oružja. Podsjećamo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje. Po pozivu građana na 192, policijski službenik će u civilnom automobilu i civilnoj odjeći doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje, gdje će na siguran način opasna sredstva preuzeti. Takvim pristupom osigurana je anonimnost osobe koja predaje ilegalno oružje, a što je još važnije, potencijalne opasnosti svedene su na najmanju moguću mjeru.

Aktivnim i odgovornim sudjelovanjem u kampanji „Manje oružja manje tragedija“, zajedno s policijom štitite sebe i svoje najdraže!

Foto galerija

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Video galerija

Novosti